8 Jenis Kecurangan Bukan Fizikal Yang Membuktikan Anda Sebenarnya Sedang Bercurang

Hari ini, kecurangan telah diklasifikasikan semula dan ia termasuk bukan sahaja kecurangan fizikal tetapi juga kecurangan emosi. Ia mungkin bermula sebagai perasaan mesra platonic ke arah orang lain dan kemudian hari ianya bertukar ke situasi yang berlainan.

Jenis-jenis kecurangan begini makin menjadi kebiasaan di era ini. Menurut statistik, kira-kira 45% lelaki dan 35% wanita telah mengaku mempunyai beberapa jenis kecurangan emosi begini.

#1 Anda terlalu rapat dengan kawan anda yang berlainan jantina.

Bukanaku Jenis Kecurangan 1
sumber: Fit Day

Ingat bahawa walaupun tarikan terhadap seseorang bukan sesuatu yang anda boleh memilih tetapi kelakuan bercurang pastinya ada pilihannya. Kecurangan tidak berlaku secara ajaib. Oleh itu, jika anda terperangkap dalam dunia kecurangan emosi, pilihannya terletak di tangan anda.

 

#2 Anda flirt dalam online dan offline.

Bukanaku Jenis Kecurangan 2
sumber: totalsororitymove.com

Hubungan maya dengan ramai orang sekaligus lebih mudah untuk bertahan daripada hubungan kehidupan sebenar. Oleh itu, poligami maya mungkin wujud bersama dalam konteks monogami di dunia yang sebenar. Ini berlaku kerana internet adalah tempat yang mudah untuk penglibatan emosi antara orang asing.

Walau bagaimanapun, anonymous online flirting, serta flirting offline, masih dilabelkan sebagai kelakuan bercurang.

#3 Anda mengadu tentang pasangan anda kepada orang lain.

Bukanaku Jenis Kecurangan 3
sumber: Nick Notas

Pastinya anda akan bercakap tentang hubungan anda dengan rakan atau keluarga anda, dan itu baik-baik saja. Apa yang tidak baik ialah situasi di mana anda sentiasa mengadu tentang pasangan anda setiap hari.

Anda mungkin percaya bahawa anda mengadu untuk mencuba menangani masalah hubungan anda, tetapi sebenarnya anda tidak bekerjasama untuk menangani dan menyelesaikan masalah tersebut. Lebih-lebih lagi, anda akhirnya mewujudkan lebih banyak ruang antara anda berdua.

#4 Anda melampaui batas dengan orang yang tidak dikenali.

Bukanaku Jenis Kecurangan 4
sumber: breakingnews.ie

Ketidaksetian emosi adalah berbahaya seperti perzinaan kerana ia adalah perasaan yang hangat tetapi tidak dapat dilihat. Sudah tentu, anda mungkin suka pasangan anda tetapi apabila beberapa tindakan kecil anda menyeberang garis ketidaksetiaan dari segi emosi, anda berisiko kehilangan seseorang yang penting dalam hidup anda.

#5 Anda mempunyai kawan rahsia.

Bukanaku Jenis Kecurangan 5
sumber: iMyFone

Persahabatan biasa cenderung menjadi sangat terbuka, dan jika pasangan anda tersandung teks dari BFF anda tidak mungkin membangkitkan sebarang kecurigaan. Ia tidak adil atau realistik untuk mengharapkan pasangan anda sahaja yang mengisi setiap keperluan anda. Dengan pemikiran ini, berjumpa seorang kawan untuk minum untuk sementara waktu adalah benar-benar baik!

Tetapi ada satu masalah kecil – jika anda akan keluar dari tabiat anda untuk menutup segala yang anda lakukan, maka ia tidak benar-benar memerlukan seorang genius untuk mengetahui bahawa anda merasa sekurang-kurangnya sedikit bersalah tentang dorongan untuk menyembunyikan anda persahabatan dari pasangan anda.

 

#6 Anda kerap bermimpi tentang pencinta lain.

Bukanaku Jenis Kecurangan 6
sumber: Daily Mirror

Jika anda bermimpi secara konsisten atau membayangkan pasangan seksual selain daripada pasangan anda, ini boleh membawa kepada masalah emosi (atau seksual) akibat ‘disconnection’ dengan pasangan anda.

Satu-satunya cara untuk mengawalnya ialah dengan bercakap secara terbuka kepada pasangan anda tentang fantasi seksual anda dan apa yang anda suka dan apa yang anda tidak suka di tempat tidur, dan minta mereka berkongsi perkara yang sama dengan anda. Dapatkan kembali keseronokan melakukan seks dengan pasangan anda, dan ia akan menjadi sukar untuk membayangkan orang lain!

 

#7 Anda berbohong mengenai kewangan anda.

Bukanaku Jenis Kecurangan 7
sumber: Reader’s Digest

Masalah segera dengan berbohong dengan kewangan adalah kehilangan dalam kepercayaan dan apabila itu berlaku, hubungan itu menjadi tidak stabil. Akibatnya, kebanyakan pasangan sama ada terpisah atau bercerai kerana ia terlalu sukar untuk hidup dan bergantung pada seseorang yang tidak mempercayai anda.

 

#8 Anda tidak menyokong pasangan anda.

Bukanaku Jenis Kecurangan 8
sumber: depositphotos.com

Anda dan pasangan anda harus sentiasa menjadi team yang kukuh. Oleh itu, apabila keadaan menjadi sukar, anda harus merasa aman dalam mengetahui bahawa anda mempunyai seseorang untuk bergantung.

Tetapi, jika teman lelaki anda tidak akan menyokong untuk anda, mungkin dia tidak berminat untuk mengambil langkah seterusnya dalam perhubungan anda. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan untuk menggalakkan dia untuk menyokong anda ialah bersikap jujur dengannya tentang perasaan anda dan apa yang anda harapkan darinya.

 

Sumber: Bright Side

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*