Kewujudan Bandar Misteri Yang Indah di Tengah Gurun Pasir Membuatkan Anda Terpegun.

Jika korang pergi ke padang pasir, tentunya kita hanya akan melihat padang pasir yang membentang sepanjang mata memandang. Selain panas dan kering, tentunya berada di sana tidak diingini oleh sesiapa.

Tetapi jika anda melihat padang pasir ini mungkin akan sedikit tenang. Sebabnya di tengah-tengah himpitan bukit pasir, terdapat sebuah bandar yang sangat indah, dengan air tasik yang cukup banyak. Sehingga berada di sana tidak seperti di padang pasir yang lain.Bandar ini berada di salah satu iklim kering di dunia. Adalah sebuah bandar oasis dengan pohon-pohon yang rimbun, seperti kelapa. Bandar ajaib ini disebut Huacachina, yang terdapat di padang pasir tandus di Peru.

Pengunjung boleh melawat penempatan yang nyata. Dan hanya ada 96 penduduk yang menduduki penempatan tersebut, serta menjalankan usaha kecilnya pada sumber daya alam terbesar yang mereka miliki, iaitu pasir.


Tasik ini terbentuk secara semula jadi, tetapi ada legenda bahawa seorang puteri muda yang sedang mandi ketika ia ditemui oleh seorang pemburu dan melarikan diri, meninggalkan lopak. Jubahnya yang tertinggal dikatakan telah mencipta bukit pasir di sekitarnya.


Sekarang, keturunan orang-orang Inca membuat tempat tersebut menjadi destinasi pelancong, yang datang dari jauh untuk mendaki ke puncak bukit pasir. Di mana mereka boleh melihat matahari terbenam menerangi landskap berwarna emas, atau boleh digunakan untuk sandboards, yang banyak disewakan oleh penduduk setempat .

Huacachina terletak kira-kira 4 kilometer dari bandar selatan Ica, bekas bandar kolonial Sepanyol yang terletak di sempadan padang pasir.

Apabila anda tiba di ‘Oasis of America, “salah satu oasis lalu di Amerika Utara dan Selatan, anda akan disambut oleh pemandangan hotel luar bandar, kedai-kedai kuno dan bahkan sebuah perpustakaan di sekitar lagun.Bandar ini sempat popular dan kaya di tahun 1940-an, yang biasanya digunakan pendatang untuk mandi di lagun, kerana ada mitos air yang ada di sana boleh sebagai penyembuhan.

Kerana pemilik tanah banyak membina telaga untuk mengakses air tanah, ditambah dengan penyejatan selama musim panas dan suhu tinggi, tahap air lagun ini telah turun selama beberapa tahun terakhir.


Dalam usaha untuk mengatasi hal ini, air telah dipam ke dalam tasik dari Ica untuk keperluan penduduk Huacachina.

Dan daerah ini telah dinyatakan sebagai tapak warisan budaya negara, oleh National Institute of Culture, dan diharapkan oasis yang tenang ini tidak akan pernah menjadi fatamorgana di padang pasir.

 

 

 

 

 

 

 

 

kredit; mymyinfo.

….

 

Resipi Ubat Sakit Jantung & Mengatasi Masalah Kolesterol

Resipi untuk ubat penyakit jantung ini saya dapat dari Seorang Ustaz, rakan Darulsyifa’ dalam pertengahan bulan Mei lalu. Ianya berpunca dari seorang Ulamak yg tinggal di London bernama Mohammed Kantharvi. Beliau pergi ke Pakistan untuk hadir dalam satu Conference dan mengalami sakit dada.

Doktor mengesahkan 3 saluran injab tersumbat dan perlu dilakukan segera. Beliau dirujuk kepada Cardiologi Hospital di Lahore dan menunggu appoinment utk pembedahan. Dalam pada itu seorang Ulamak Di Pakistan, Moulana Bashir Usmani telah membuat satu ramuan ubat dan memberi Mohammed makan.[Like page ‘Informasi dan Tauladan‘ di Facebook]

Sehari sebelum pembedahan dilakukan, pemeriksaan Angiography mendapati TIADA saluran injab yg tersumbat dan Mohammed Kantharvi disahkan sihat. Melihat kepada ramuan bahan yang dinyatakan ……saya rasa ada kebenaran cerita ini.

Jadi saya pun cuba membuatnya sendiri dan makan dulu sendiri bersama isteri selama hampir 2 minggu. Kesannya amat memberansangkan. Selera makan bertambah…Peluh mencurah2 walaupun melakukan kerja yang ringan. Tenaga bertambah…..Badan terasa ringan dan pegerakkan menjadi cergas. 

Ramuan Bahan2 adalah seperti berikut :-
 
1. Satu cawan Jus lemon
2. Satu cawan Jus Halia
3. Satu cawan Jus Bawang Putih
4. Satu cawan Cuka Epal
5. Tiga cawan Madu Asli.

Cara Membuatnya 

Campurkan bahan 1 hingga 4 diatas dan masukkan dalam periuk dan masak diatas api yang sederhana selama lebih kurang 20 minit. Kacau sentiasa untuk mengelakkan dari berkerak. Setelah masak alihkan kedalam bekas dan biarkan ianya sejuk dalam 30 minit. Kemudian campurkan 3 cawan madu asli…..dan boleh diminum.

Sukatan Minumannya 

Ikut resipi asal hendaklah diminum 3 sudu teh selepas bangun tidur ketika perut kosong sekali sehari. Tapi pada saya yg belum ada sakit jantung merasakan tindak balas yang agak kuat seperti terasa darah berjalan dengan laju. Maka, saya hanya mengambil satu sudu teh sahaja sehari….itupun sudah cukup kuat. Rasanya masam manis.[

Supliment Tambahan 

Saya membaca beberapa Doa Rukyah pada ramuan bahan sebelum diproses. Rukyah yang dibaca adalah :-

1. Surah Al Fatihah
2. Ayat Kursi
3. Solawat Syifa
4. Solawat Tafjiriyah
5. Ayat Pemecah Surah Al Anbiyaa ayat 30
6. Ayat Pemecah Surah Al Hasyr ayat 21 – 24
7. Ayat Pemecah Surah Al Mukminuun ayat 115 – 118

Selamat mencubanya.

Sumber: fenditazkirah.blogspot.my

Sharing is caring

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*